AL DIE JAREN MUZIEK deel 17

Nee, zelf muziek maken is er even niet meer bij. Filmen. Scenario’s schrijven, filmen op single 8 formaat, monteren en het resultaat aan vrienden vertonen of in amateurfilmfestivals zoals in Exit te Rotterdam en t Hoogt te Utrecht. Intussen gaat de muziek natuurlijk wel door.

Ik zag het eerste grote Wingsconcert dat McCartney in Nederland gaf. Later samengevat op de dubbellp Wings over America.1976 in de Ahoyhal. Kaartje kostte 25 gulden. Dat vonden we toen wel een hoop geld, maar ach. Ik was met een vriendin en mijn zus diep geroerd en zeer onder de indruk. Toen McCartney ook nog eens een Beatleset deed met I’ve just seen a face en Blackbird was ik kippenvel. Op de stoelen. Daarna heb ik McCartney nog wel een paar keer gezien, maar niet met dezelfde beleving als toen.

In 1977 werd ik Eagles fan. Nadat ik hun prachtige Hotel California Concert in de Ahoyhal zag. Daarvoor was ik nooit zo weg van het Eagles gebeuren. Desperado vond ik bijvoorbeeld te bombastisch. Ik had op een of andere manier kaartjes voor het concert, maar wilde er eigenlijk vanaf. Achteraf was ik dolblij dat ik ze niet echt makkelijk kwijt kon en toch maar ben gegaan. Daarna nog vele jaren Eaglesliefhebber gebleven en al vind ik dat het eigenlijk niet kan, ik hoor het nog steeds graag. De stemmen van Glen Frey en Don Henley gaan zo mooi samen. Met Lennon en McCartney en de begroeders Wilson plus neefjes een van de mooist klinkende harmonyvocals. Vooral de oe/koortjes. Daar zijn deze twee heren meester in. Onovertroffen.

Ik zie samen met een stel vrienden en vriendinnen het eerste Kuipconcert in 1978 met Bob Dylan als hoofdact. Muziek voornamelijk van de LP, Street legal. Eric Clapton en Champion Jack Dupree in het voorprogramma. Wel leuk allemaal. In de zeikende regen, maar ook wel alles veel te ver af. Dat wordt niks met die grootschalige openluchtconcerten dacht ik toen. Helemaal verkeerd ingeschat. Ik zou later nog vaak genoeg in de Kuip komen om een concert van een of andere grootheid te zien zoals Prince, Bruce Springsteen en de Rolling Stones.

Wat zag ik nog meer in die tijd.

Ten CC, Randy newman, Muddy Waters, George Duke, Ian Dury, Ry Cooder met zijn Chicken Skin Revue, Neil Young and Crazy Horse, Beach Boys met het surfs up materiaal, Van Morisson, en veel Neerlands Hoop, maar over de Nederlandstalige muziekinvloeden volgende week verder.

Peter Tetteroo

Lees ook:AL DIE JAREN…MUZIEK (DEEL 18)
Lees ook:JUNE POINTER OVERLEDEN (gouden doden, lijstjes)
Lees ook:AL DIE JAREN MUZIEK (deel 15)
Lees ook:AL DIE JAREN MUZIEK (DEEL 27)
Lees ook:McCARTNEY 64 JAAR (when I’m 64)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.