Categorie: "Boeken"

ZWANENZANGEN VAN TE VROEG OVERLEDEN POPHELDEN VAN HULSMAN EN STEINZ

Bij ons te bestellen!

Net als stervende zwanen zongen sterren als Buddy Holly, Jimi Hendrix, Bob Marley, Kurt Cobain en Herman Brood hun bijzonderste lied kort voor hun dood.

In het boek Zwanenzangen behandelen Bernard Hulsman en Pieter Steinz de laatste, veelbetekenende nummers van 45 te vroeg gestorven soulzangers, rock ‘n’ rollers, punkers, chansonniers, Nederpopsterren, country- en reggaezangers.

Zwanenzangen bevat allerlei wetenswaardigheden, die meestal de onontkoombaarheid van de dood van de artiest in kwestie aangeven, of een aspect ondersteunen dat al uitgebreid in diens teksten naar voren kwam. Zo zingt Robert Johnson in zijn laatste lied: “You may bury my body/down by the highway side/so my evil spirit can catch a Greyhound bus and ride.” Niet lang daarna kreeg hij een met strychnine aangelengd glas whisky aangeboden door de echtgenoot van een van zijn vriendinnen.

Bob Marley wist dat hij ging sterven en…

50 JAAR POPHISTORIE, blunders, jatwerk en frustratie-ERIK BEVAART (boek)

Popjournalist Erik Bevaart schreef het boek “50 jaar pophistorie, blunders, jatwerk en frustratie”.

In het boek schrijft Bevaart over “Kapitale blunders”,onderschatting en overschatting als dure fout. “Jatwerk of herontdekt”, de dunne lijn tussen echt en namaak. “Frustratie”, de bescheiden rol van Nederland op mondiaal niveau. “Chauvinisme”, de link tussen beroemde artiesten en Nederland. “Ondergewaardeerd”, top 50 van artiesten die in Nederland weinig of geen hits hebben. “50 artiesten met internationale nummer 1 hits”, artiesten die aan beide zijden van de oceaan een nummer 1 hit hadden. “50 postume hits”, de onverklaarbare populariteit van de dood. “50 strotten”, de eeuwigheidswaarde van de stem.”Popmuziek en politiek”, over het lucratieve protest in hitvorm. “50 records”, de overtreffende trap als erkenning in de voetnoten van de pophistorie.

Enkele recensies: