Categorie: "Home"

LEVENDE LEGENDE

Een muziekcolumn van Erik Bevaart.

Charles Edward Berry, beter bekend als Chuck Berry, is afgelopen woensdag 18 oktober 80 Jaar geworden. Hij heeft dit met een ruim een uur durend concert gevierd in nachtclub Blueberry Hill in St. Louis, waar hij al tien jaar elke maand optreedt. Zelfs de ‘duck walk’ ging hem nog goed af, aldus de berichten. De man die The Beatles en The Rolling Stones beïnvloed heeft, de schrijver die verantwoordelijk is voor klassiekers als “Come On”, “Roll Over Beethoven” en Johnny B Goode”, de muzikant die geen band heeft, want iedereen hoort immers zijn repertoire te kennen…Chuck Berry is dus een levende legende.

Waarom sta ik stil bij zo’n bericht? Eigenlijk om twee redenen. Allereerst die term…een levende legende. The Rolling Stones, Eric Clapton en U2, dat zijn regelmatig in het nieuws verschijnende levende legendes. Nog vaak optredende artiesten worden als minder exclusief ervaren. Chuck Berry is echter de vergrotende of beter nog: de overtreffende trap van een levende legende. In het rijtje James Brown, Bob Dylan, Paul McCartney, Chuck Berry hoort laatstgenoemde bovenaan of toch weer niet? Sinds 1978 hoor je immers alleen nog maar van hem als icoon, via eerbetoningen enz. De genoemde vier zijn echter bij uitstek de overlevenden die sterk bepalend zijn geweest voor de popgeschiedenis. Zij hebben buiten hun commerciële succes hun stempel op de pophistorie gedrukt. Heeft de veelvuldig gesamplede James Brown het ritme belangrijk gemaakt, de veelvuldig gecoverde Bob Dylan de inhoud van de song, is Paul McCartney natuurlijk de meest succesvolle popcomponist, zo heeft Chuck Berry op meer dan een gehele generatie muzikanten zijn muzikale invloed gehad, qua songs én gitaarlicks! Als je het niet verwacht zelfs ook nog op een ander front. Wie heeft ooit gehoord van David Grundy? Deze zanger was zo onder de indruk van Chuck Berry dat hij zich als artiestennaam Dave Berry liet aanmeten…

TOEKOMST MUZIEKSTUDIO

Eerder berichtten wij dat het einde van Muziekstudio in zicht was en daarna dat de weblog misschien door een ander zo worden doorgestart. Welnu: Dat laaste gaat niet door. Nu hebben we besloten om de weblog in de lucht te houden met de consequentie dat er geen dagelijkse berichten zullen verschijnen. Wel worden nieuwe ingezonden MP3′s geplaatst en zullen er zo nu en dan ook andere berichten verschijnen.

Dus blijf komen.

MUZIEKSTUDIO GAAT MISSCHIEN DOOR

Eerder deze week kondigde ik het eind van "muziekstudio" aan. Momenteel wordt door een van de vaste bezoekers bekeken of hij de blog overneemt en doorstart. Totdat daar duidelijkheid over is, gaan we nog even door. Dus later meer nieuws hierover.

MUZIEKSTUDIO.BLOG.NL STOPT

Per 1 oktober is muziekstudio.blog.nl uit de lucht. Er is te weinig respons.

Alle vaste bezoekers en inzenders wens ik veel succes op andere sites als; http://www.ongekendtalent.nl/ , http://www.myspace.com/ en http://www.talentenbeurs.nl/ .

Jacques Mees, Zegwaard, Chong, Erik Bevaart, Meite U en alle anderen bedankt en veel succes met jullie muziek.

Binnenkort bouw ik een eigen website rond het project "Niet The Beatles". Daar kom ik jullie misschien weer tegen.

ILSE DELANGE THE GREAT ESCAPE

The Great Escape van Ilse de Lange is dinsdag platina geworden. Van het album, dat ruim twee maanden geleden uitkwam, zijn meer dan 70.000 exemplaren verkocht. Waaronder aan mijzelf. Prachtig album. Mooie liedjes, natuurlijk subliem gezongen en wat mij vooral opviel is de produktievan Patrick Leonard. Luister het album maar eens geconcentreerd op je koptelefoon of laadt het in je mp3 speler (zoals ik van de zomer deed) en je hoort de koortjes en allerlei kleine dingetjes, effectjes enzo. Ik vind het meesterlijk gedaan. (op de foto een heel andere great escape)

Binnenkort (6 september) komt de tweede single van het album uit. Dat wordt het nummer The Lonely One.

Klik ook hier voor meer over Ilse.

WEER AFZEGGING CONCERT ROLLING STONES

De Spaanse fans in Valladolid hebben pech. Geen Stones voor hen.

Het blijft tobben met de oude Stones. Nadat Richards zich overschatte toen hij als een jonge god boompje wilde klimmen en er net zo hard weer uit viel en nadat bleek dat Ron Wood toch niet meer die dappere drinker was van weleer en zijn roes wekenlang in een afkickkliniek uitsliep is nu de beurt aan Mick Jagger zelf. Hij is ziek, zijn keel doet zeer. Ach. Vandaar natuurlijk ook die onzin van zangles nemen van verleden week.

De volgende zal dan Charlie Watts moeten zijn. Maar voor die in een boom klimt ? Nog nooit een noot gezongen ook. Maar hij ziet er wel uit of hij ook wel een stevige borrel drinkt. Dus…

MICK JAGGER WIL OP ZANGLES

Mick Jagger wil op zangles. Hij zingt al meer dan 40 jaar zonder dat hij speciale oefeningen doet voor zijn stem. ,,Beter laat dan nooit. Een beetje begeleiding en de stem opwarmen helpt”, heeft hij onlangs bedacht.

Niet doen adviseert Muziekstudio. Blijf lekker zuipen en roken adviseren wij hem. Het gaat hier wel om Rock en Roll en niet om het Fantoom van de Opera of een andere flauwe musical.

De Rolling Stones, momenteel op wereldtournee, waren vorige week maandag in Nederland voor een optreden in de Amsterdam ArenA en de Nederlandse pers was enthousiast en schreef unaniem dat Jagger nog goed bij stem is voor een oudje.

NIRG X-PLOSION OP BATTLE OF THE BANDS IN ICC DE GRAANSCHUUR TE ZOETERMEER

Een bericht van NIRG X-PLOSION:

Hey hallo,

Dit jaar doen we weer mee met de Battle of the bands in ICC de
Graanschuur..te Zoetermeer.

Ik hoop dat jullie allemaal kunnen komen en op ons stemmen, jullie
zouden daar ons heel erg mee steunen.

28 julli
Icc de graanschuur
dorpstraat 74a
Zoetermeer

Groetjes

Stefan

En kijk nog eens hier.

LIEDJE TESTAMENT VAN BRAM VERMEULEN

Hallo, Ik ben op zoek naar het nummer van Bram Vermeulen, t.w. ‘Testament’ Ik heb dit nummer nodig voor mijn schoonvader. Die wil dat gedraaid hebben als hij komt te overlijden. Ik ben al een paar weken aan het zoeken overal, maar ik weet niet hoe ik eraan kan komen. Ik hoop op een spoedig antwoord van U. Met vriendelijke groeten; Annette Phylipsen.

Ha Annette,

Dit schitterende nummer staat op de CD "Voltooid verleden tijd" en is te bestellen bij BOL.COM. Kijk ook hier.