LEVENDE LEGENDE

Een muziekcolumn van Erik Bevaart.

Charles Edward Berry, beter bekend als Chuck Berry, is afgelopen woensdag 18 oktober 80 Jaar geworden. Hij heeft dit met een ruim een uur durend concert gevierd in nachtclub Blueberry Hill in St. Louis, waar hij al tien jaar elke maand optreedt. Zelfs de ‘duck walk’ ging hem nog goed af, aldus de berichten. De man die The Beatles en The Rolling Stones beïnvloed heeft, de schrijver die verantwoordelijk is voor klassiekers als “Come On”, “Roll Over Beethoven” en Johnny B Goode”, de muzikant die geen band heeft, want iedereen hoort immers zijn repertoire te kennen…Chuck Berry is dus een levende legende.

Waarom sta ik stil bij zo’n bericht? Eigenlijk om twee redenen. Allereerst die term…een levende legende. The Rolling Stones, Eric Clapton en U2, dat zijn regelmatig in het nieuws verschijnende levende legendes. Nog vaak optredende artiesten worden als minder exclusief ervaren. Chuck Berry is echter de vergrotende of beter nog: de overtreffende trap van een levende legende. In het rijtje James Brown, Bob Dylan, Paul McCartney, Chuck Berry hoort laatstgenoemde bovenaan of toch weer niet? Sinds 1978 hoor je immers alleen nog maar van hem als icoon, via eerbetoningen enz. De genoemde vier zijn echter bij uitstek de overlevenden die sterk bepalend zijn geweest voor de popgeschiedenis. Zij hebben buiten hun commerciële succes hun stempel op de pophistorie gedrukt. Heeft de veelvuldig gesamplede James Brown het ritme belangrijk gemaakt, de veelvuldig gecoverde Bob Dylan de inhoud van de song, is Paul McCartney natuurlijk de meest succesvolle popcomponist, zo heeft Chuck Berry op meer dan een gehele generatie muzikanten zijn muzikale invloed gehad, qua songs én gitaarlicks! Als je het niet verwacht zelfs ook nog op een ander front. Wie heeft ooit gehoord van David Grundy? Deze zanger was zo onder de indruk van Chuck Berry dat hij zich als artiestennaam Dave Berry liet aanmeten…

Er is nog een andere reden om eens stil te staan bij Chuck Berry; we kennen allemaal mensen van 80. Zelf hopen we minimaal net zo oud te worden, nou ja mits in goede gezondheid zeker. Wie op het North Sea Jazz Festival een kijkje neemt, zal vaker 80plussers onder muzikanten aantreffen. Maar dat is jazz. In de popgeschiedenis is 80 oud, érg oud zelfs. De strijders van het eerste uur, die de pioniersjaren ’50 beheersten, zijn immers niet meer onder ons. Een enkeling uitgezonderd, zoals Fats Domino (geb. 1928) en Jerry Lee Lewis (geb. 1935), maar deze pianisten hebben toch in de verste verte niet de invloed van met name Chuck Berry. Nee, met recht een eerbiedwaardige leeftijd dus. In mijn boek heb ik al aangegeven dat de eerste popmuzikant nog maar eens net zo oud moet zien te worden als ‘onze’ Constantijn Huygens, de politicus, toneelschrijver annex componist die in 1687 op 90 jarige leeftijd overleed. Dit logenstraft toch de gedachte dat men vroeger niet oud werd. Wie dan nu Compay Segundo van Buena Vista Social Club noemt, die immers zelfs 95 jaar geworden is, moet zich realiseren dat deze snarenplukker geen popmuzikant genoemd kon worden.

Eigenlijk ging ik me nog iets afvragen. Wie mag zich eigenlijk Neerlands oudste rocker noemen? De Nederlandse sterren uit de jaren 50, zoals Eddy Christiani, kunnen hiertoe niet gerekend worden. In welke hoek moeten we het dan zoeken? Niet ruim zestigers als Peter Koelewijn, Rob de Nijs of de van “Ramona” bekende zanger Riem de Wolff of bijv. Harry ‘Cuby’ Muskee, maar Andy Tielman zou met zijn 70 jaar wel eens de oudste en met recht volwaardige levende legende genoemd mogen worden! Meer dan de 73-jarige Corry Brokken wat mij betreft.

Lees ook:WEER AFZEGGING CONCERT ROLLING STONES
Lees ook:KEITH RICHARDS TOCH GEOPEREERD
Lees ook:BROMMER-ZEGWAARD (MP3)
Lees ook:McCARTNEY IS NIET DOOD (deel 3)
Lees ook:STONES IN RIO

3 reacties op “LEVENDE LEGENDE

 1. Peter

  1958 Mede door een wervelende show op de wereldtentoonstelling in Brussel kunnen de Tielman Brothers in 1958 Nederlands eerste rock & roll-single opnemen: Rock Little Baby Of Mine. Ze hebben meteen een grote voorsprong op andere rock & roll-bands, zowel door hun muzikale aanleg als door de stunts die ze uitvoeren op het podium. Tijdens de Expo komen de Tielman Brothers ook in contact met enkele buitenlandse concertpromotors. Ze gaan veel optreden in Duitsland, waar ze in hetzelfde circuit spelen als onder meer The Beatles

    /   Beantwoorden  / 
 2. @3

  toffe website :p iedereen vant lyceum de groeten

    /   Beantwoorden  / 
 3. Andrew

  Andy Tielman maakt zeker meer aanspraak op de titel Neerlands Oudste Rocker dan Peter Koelewijn, Rob de Nijs, Riem de Wolf of Harry “Cuby” Muskee. Toch is er een nog oudere Indorocker actief: Harry Koster. In 2007 nog te gast bij De Wereld Draait Door en overal in het land te zien geweest met de Theater rockshow “Indo? Rock!”. Hij werd 16 mei 1932 geboren en nam in de jaren 50 met zijn beruchte Indorock band de Black Dynamites zijn eerste single op: Ready To Rock/Gone Gone Away. De tweede single Brush Those Tears is zelfs door Andy Tielman als eerbetoon aan de Black Dynamites gecoverd! De Black Dynamites kregen als allereerste Indorock band een maandcontract aangeboden om in Duitsland te komen optreden (nog voor de Tielman Brothers) en spelen in het zelfde clubcircuit als de Beatles. Maar dan in de betere clubs uiteraard omdat Indorock bands toen nou eenmaal populairder waren. Ze hebben in 1962/1963 zelfs een tijdje een zanger gehad die met de Beatles (toen nog Tony Sheridan & the Beat Brothers) heeft gespeeld. Terwijl de Tielman Brothers inmiddels al lang en breed uit elkaar zijn treedt Harry Koster na zo’n 50 jaar nog gewoon op met zijn Black Dynamites (en hoe!). Ik denk dan eerlijk gezegd ook dat Harry Koster de titel zou moeten dragen van Neerlands Oudste Rocker!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.