McCARTNEY IS NIET DOOD (deel 13)

Enkele feiten over Mark David Chapman.

Geboren op 10 mei 1955, Fort Worth, Texas.

Na een jeugd van drugsverslaafdheid, hervonden Christelijkheid en andere uitingen van losersgedrag raakt Chapman raakt in de ban van het boek van JD Salinger The Cather in the Rye. In dit boek strijdt de hoofdpersoon Holden Caulfield tegen de hypocrisie van de maatschappij. Chapman gaat van persoonlijkheid switchen tussen zichzelf, Lennon en Caulfield. Dan weer denkt hij dat hij Lennon is en trouwt zelfs met een Japans meisje (nog steeds zijn vrouw) zoals Lennon deed met Yoko, dan weer denkt hij dat hij Caulfield is en de “hypocriete” Lennon uit de weg moet ruimen, die enerzijds waarden predikt die met vrede en onbaatzuchtigheid te maken hebben en anderzijds investeert in zaken als koeienhandel. Hij noemde Lennon, “Phoney” (nep), de favoriete belediging van Holden Caulfield.

Uit het begin van The Cather in the rye: “Als u het werkelijk allemaal wilt horen, zult u waarschijnlijk eerst willen weten waar ik geboren ben en wat een rotjeugd ik heb gehad, en wat mijn ouwelui deden voor ze mij kregen en aldat soort Merijntje Gijzen gedoe meer, maar ik heb geen zin erop in te gaan.” Chapman wilde graag geloven dat het de schuld was van zijn ouders dat hij zo’n loser was geworden. In werkelijkheid was er niks mis met zijn ouders en waren zij niet de schuld van zijn miserabele leventje.

De keren dat Chapman zichzelf nog is, worden steeds spaarzamer. Totdat hij in december 1980 na zijn werk zijn dienstrooster aftekent met de naam “John Lennon” in plaats van met zijn eigen naam. Vervolgens zet hij een streep door de naam Lennon en neemt voor de tweede maal (hij was al eerder geweest, maar heeft zijn plan toen niet durven uitvoeren) het vliegtuig naar New York.

De moord vond plaats om 22:50 op 8 december 1980 voor het Dakota gebouw in New York, waar Lennon woonde. Chapman had op dat moment een exemplaar van The Catcher in the Rye bij zich. Eerder die dag had Chapman, Lennon nog de hand geschud en zette deze zijn handtekening op het door Chapman gekochte album Double Fantasy. Na deze ontmoeting wachtte Chapman een aantal uren op de terugkeer van Lennon en hoorde “een stem” in zijn hoofd zeggen: Do it do it do it do it. Hij schoot vijf maal. Lennon werd vier keer geraakt en overleed rond 23:15. Blackbird singing in the dead of the night, take these broken wings and learn to fly, all your live, you were only waiting for this moment to arrive. En het moment was daar. Eerder die dag had Lennon nog gewerkt aan het nummer: Walking on thin Ice. Hij wist dat het zou gaan gebeuren. Bij de eerste ontmoeting die Lennon dizelfde morgen had met Chapman had hij hem nog aangekeken en gevraagd: “Is that all you want”?, nadat hij een handtekeing op Double Fantasy, had gezet.

Alle verborgen codes die de beatles in hun teksten enhoezen verstopten om de duivel te misleiden te spijt was het uiteindelijk niet McCartney die dood was, maar trof het noodlot Lennon, waarmee The man in the Flaming Pie, de Duivel, BOB (Twin Peaks), het kwaad, Het beest, Mephisto zijn ziel binnen had.

De voorgaande delen vind je onder "beatlemania"

Lees ook:McCARTNEY IS NIET DOOD (deel 3)
Lees ook:McCARTNEY IS NIET DOOD (deel 12)
Lees ook:McCARTNEY IS NIET DOOD (deel 7)
Lees ook:McCARTNEY IS NIET DOOD (deel 9)
Lees ook:McCARTNEY IS NIET DOOD (deel 2)

Eén reactie op “McCARTNEY IS NIET DOOD (deel 13)

  1. Ben

    Mark Chapman zit tot op de dag van vandaag in een inrichting, waar hij thuishoort. Blackbird is een liedje van Paul McCartney, die in blakende gezondheid zondag 64 geworden is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.