LIJST MET DE BESTE ALBUMS VAN 1956-2006

In 1956 had Elvis Presley zijn eerste hits: popmuziek bestaat 50 jaar. /Geschiedenis presenteert daarom een selectie historische popprogramma’s. Kijk ook hoe kenners terugblikken op 50 jaar pop. En stel zelf een Top 5 samen met de beste albums van 1956 – 2006.

Klik op:

http://3voor12.vpro.nl/3voor12/poll/index.jsp?pollquestions=28166508

Lees ook:RAY DAVIES 42 JAAR NA DATO
Lees ook:ELECTRONIC YOUTH 13 OUT NOW
Lees ook:BZN STOPT
Lees ook:NIEUWE CD VAN BOB DYLAN “MODERN TIMES”
Lees ook:DEFINITIE POPMUZIEK

13 reacties op “LIJST MET DE BESTE ALBUMS VAN 1956-2006

 1. Ben

  Ik vind het vreemd om de popmuziek in 1956 te laten beginnen. Mijn ene muzieklerares zei ooit dat het begon in 1949 met Fats Domino, mijn andere zei dat het begon met Bill Haley. Zo kun je elk jaar wel ‘Vijftig jaar popmuziek’ vieren!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Peter

  Ja, ik ben het met je eens. Elvis, was dat popmuziek ? Fats Domino ook niet denk ik en Bill Haley al helemaal niet. Over stijlen gesproken. Daar zal ik eens een lijstje van maken. Popmuziek begint voor mij met Love me do. Het ligt er maar aan welke criterium je stelt. Bij de vpro wilden ze gewoon weer eens wat leuks doe denk ik. Goed zo denk ik dan. Maakt niet uit wat je dan aangrijpt. Geef het maar een naam, doe maar een gooi. beter dan niks doen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ben

  Ik denk dat we moeten gaan werken aan een strenge definitie van popmuziek. Popmuziek is populair. André Hazes is ook populair. Is hij dan popmuziek? In de negentiende eeuw waren de marktliederen van de straatzangers populair. Was dat toen ook popmuziek?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Angelique

  OK mee eens. Ik doe een eerste poging en hoop dat deze via muziekstudio steeds scherper gesteld kan worden.
  Popmuziek is elektrische muziek gemaakt voor een groot publiek. Een popliedje duurt niet langer dan 4 minuten. Het popliedje wordt gespeeld door een groep. Het popliedje heeft coupletten, een refrein en een brug. Elvis valt dan af want hij is geen groep. Bill Haily valt dan af want er zit geen brug in zijn liedjes.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Ben

  Ik ben het niet met je eens;
  -Unplugged is ook pop. Dus het hoeft nite per se elektrisch te zijn.
  -Er zijn genoeg popsongs te noemen die langer dan 4 minuten duren. Hey Jude, om maar eens wat te noemen.
  -Eenzame popzangers zijn genoeg te vinden. Ook met alleen piano- of gitaarbegeleiding.

  Ik denk dat de discussie hier wordt: “Wat is naar jouw gevoel popmuziek?”

  Ik doe een poging.
  -Popmuziek moet actuele, populaire muziek zijn.
  -Popmuziek wordt commercieel geëxploiteerd (dit is geen waarde-oordeel) in beginsel voor een jong publiek.
  -Voor dat jonge publiek moet de muziek makkkelijk toegankelijk zijn, zowel om te beluisteren (radio) als om te kopen.
  -Er moet sprake zijn van een hitlijst.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Peter

  Vroeger gold dat popmuziek voor een jong publiek moest zijn. Nu zijn er artiesten die al rond de 60 zijn en nog steeds pomuziek maken. Ook voor leeftijdgenoten. Unplugged is dan toch een akoestische versie van een in beginsel elektrisch nummertje ? Ik dacht zelf om orgineel akoestisch in de singer/songwriter lade te duwen. Hey Jude is natuurlijk helemaal waarnet als Sympathie for the devil en nog 100 andere liedjes. Het spreekwoord zegt dan ook: “De uitzondering bevestigt de regel”. Dus moeten er uitzonderingen zijn anders klopt de regel niet.Er staan op muziekstudio beslist een aantal prachtige popsongs die de hitlijst helaas niet zullen halen vanwege marketingachtige belemmeringen. Van jouw definitie neem ik over dat het makkelijk toegankelijk moet zijn.
  Ook stel ik voor om de popmuziek bij de Beatles te laten beginnen. Dan vallen Paul Anka etc. vanzelf af.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Ben

  Ik ben ervoor popmuziek te laten beginnen op het moment dat blanken zich met zwarte muziek gaan bemoeien. Dus met Bill Haley. Of misschien al met Louis Prima?

  Of zullen we het laten beginnen met de lancering van de eerste hitlijst?

    /   Beantwoorden  / 
 8. Peter

  Bill Hailey stoppen we in het vakje Rock and roll. Ook niet de juiste opbouw van een popsong (geen brug te bekennen in Aligator) en Louis Prima zouden we tegenwoordig fusion of overcross noemen. Ik houd het maar even op Jazzrock. Jouw suggestie van de eerste hitlijst neem ik graag over. Alleen, welke hitlijst was het eerst. Dat ga ik even uitzoeken. Zal wel Amerika’s “hot one hundred” zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Erik Bevaart

  1954

  Zelf heb ik het boek “50 Jaar Pophistorie, blunders, jatwerk & frustratie” geschreven in 2004. Dat de VPRO het nu over 50 jaar popmuziek heeft en dus begint in 1956 is mijn inziens echt twee jaar te laat. Op 12 april 1954 werd “Rock Around The Clock” door Bill Haley & his Comets opgenomen: de eerste wereldwijde rock ‘n’ roll-hit! Op 12 juli 1945 tekende Elvis zijn contract bij Sun Records en op 24 november 1954 gaf de vermaarde dj Alan Freed zijn radioshow het predikaat Rock ‘n’ Roll mee. Zodoende kreeg de nieuwe stroming een naam.
  Die nieuwe stroming verschilde in een aantal opzichten van al het voorgaande, maar met name hierin:
  1-Deze muziek was voor jongeren maar ook door jongeren gespeeld.
  2-De muziek straalde rebellie uit. Er trad hierdoor duidelijk een generatiekloof op. Jongeren spiegelden zich al aan filmheld James Dean. Ook in Nederland bleken burgemeesters zich geen raad te weten met de film “Rock Around The Clock”, die soms in de bioscoop zonder geluid afgespeeld moest worden.
  3-Gedurende die voorgaande jaren was de uitvoerend artiest altijd een andere dan de componist, maar door o.a. Chuck Berry en Buddy Holly veranderde dit en werd eigen werk het parool. Niet meer de publishers die de dienst uitmaakten.
  En hiermee wil ik ook aanduiden dat Rock ‘n ‘Roll een volwaardig onderdeel is van die verzamelnaam Popmuziek. Niet voor niets dat The Beatles en The Stones met songs van o.a. Chuck Berry en Carl Perkins begonnen zijn. De definitie van popmuziek is trouwens in de VS al anders dan in Nederland. In de VS wordt onder popmuziek zgn. ‘lichte muziek’ verstaan. Daar duidt men wat hier overwegend onder popmuziek verstaan wordt als Rock.
  Tot Slot: Met de uitvoering van Bill Haley’s “Rock Around The Clock” bleek buiten de saxofoon ook de elektrische gitaar een prominente rol te gaan vervullen, nog vrij ongebruikelijk voor een nr.1-hit in die jaren. Ook op zijn ‘oude dag’ was hij niet oubollig en maakte Bill Haley in de jaren ’70 nog platen met bijv. repertoire van Creedence Clearwater Revival.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Ben

  Ik denk dat de discussie nu gesloten is. Peter?

    /   Beantwoorden  / 
 11. Peter

  Wat mij betreft begint de discussie pas. Ik hoop op nog veel meer gezichtspunten. Uiteindelijk moet het toch ergens tot leiden.

    /   Beantwoorden  / 
 12. dualo

  Hank Willams het eerste slachtoffer van de Rock’n Roll 1953, hij was populair verkocht veel singles en had een band.
  Hij was country maar luister eens naar move it on over, dat heeft Bill Hailey jaren later overgenomen.
  op mijn lijstje bij de vpro staat hij op nr1

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.