ZWANENZANGEN VAN TE VROEG OVERLEDEN POPHELDEN VAN HULSMAN EN STEINZ

Bij ons te bestellen!

Net als stervende zwanen zongen sterren als Buddy Holly, Jimi Hendrix, Bob Marley, Kurt Cobain en Herman Brood hun bijzonderste lied kort voor hun dood.

In het boek Zwanenzangen behandelen Bernard Hulsman en Pieter Steinz de laatste, veelbetekenende nummers van 45 te vroeg gestorven soulzangers, rock ‘n’ rollers, punkers, chansonniers, Nederpopsterren, country- en reggaezangers.

Zwanenzangen bevat allerlei wetenswaardigheden, die meestal de onontkoombaarheid van de dood van de artiest in kwestie aangeven, of een aspect ondersteunen dat al uitgebreid in diens teksten naar voren kwam. Zo zingt Robert Johnson in zijn laatste lied: “You may bury my body/down by the highway side/so my evil spirit can catch a Greyhound bus and ride.” Niet lang daarna kreeg hij een met strychnine aangelengd glas whisky aangeboden door de echtgenoot van een van zijn vriendinnen.

Bob Marley wist dat hij ging sterven en…

bezong in “Redemption song” het verlangen naar verlossing op een manier die een gevoel van troost en verzoening oproept. Hij had kanker, net als Jacques Brel, die ook wist dat hij zijn laatste lied opnam. In “Orly” beschrijft Brel hoe hij op het vliegveld Orly een man en een vrouw afscheid ziet nemen. En niet voor even, zo merkt Steinz op, maar voor altijd. De vrouw ziet verlamd van verdriet hoe de man van haar wegloopt en wordt opgeslokt door de trap. Dit afscheid is niet een beetje sterven, dit ís het heengaan. Brel’s zwanenzang laat je, net als de dood, verslagen en met lege handen achter.

De lijst van popmusici die voortijdig en op het hoogtepunt van hun roem overleden is lang. En net als stervende zwanen zongen sterren als Buddy Holly, Jimi Hendrix, Bob Marley, Kurt Cobain en Herman Brood hun bijzonderste lied kort voor hun dood.

In het boek de zwanenzangen van:
Aaliyah, Johnny Ace, Marc Bolan, Jacques Brel, Lee Brilleaux, Herman Brood, Jeff Buckley, Johnny Cash, Patsy Cline, Kurt Cobain, Eddie Cockran, Sam Cooke, Jim Croce, Ian Curtis, Nick Drake, Ian Dury, Marvin Gaye, George Harrison, André Hazes, Jimi Hendrix, Buddy Holly, Michael Hutchence, Robert Johnson, Janis Joplin, John Lennon, Little Willie John, Lynyrd Skynyrd, Bob Marley, Curtis Mayfield, Freddie Mercury, Jim Morrison, Notorious B.I.G., Roy Orbison, Gram Parsons, Elvis Presley, Prince, Joey Ramone, Otis Redding, Peter Tosh, Tupac Shakur, Ritchie Valens, Stevie Ray Vaughan, Sid Vicious, Hank Williams, Frank Zappa

Ik ben er trots op dat onze blog dit boek mag leveren en vanaf vandaag kunnen jullie het boek bestellen!. € 17,50 inclusief verzendkosten. Zeker aanbevolen!

BESTELLEN!

Lees ook:GOUDEN DODEN
Lees ook:KURT VONNEGUT EN THE BEATLES (beatlemania)
Lees ook:VAN EIGEN BODEM NEDERLANDSTALIG MUZIEKFESTIVAL
Lees ook:50 JAAR POPHISTORIE, blunders, jatwerk en frustratie-ERIK BEVAART (boek)
Lees ook:ELLEMIJN-PETER TETTEROO (MP3)

2 reacties op “ZWANENZANGEN VAN TE VROEG OVERLEDEN POPHELDEN VAN HULSMAN EN STEINZ

  1. houdubakkes

    ge suckt

      /   Beantwoorden  / 
  2. Mark

    Prince? Dood?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.