HOE GOED WAREN DE BEATLES EIGENLIJK ?

Met dank aan Chong.

De bedoeling van dit artikel is om een discussie op te zetten over hoe goed de Beatles nu eigenlijk waren. Waar dat uit blijkt ?

Ook willen we graag meningen over het werk van Lennon, McCartney, Harrison en Star in hun solojaren. Was dat net zo goed als toen ze nog samen speelden ? Waarom niet ? Waarom wel ?

Tot slot zijn willen we ook weten hoe jullie denken over het werk van de nazaten van John Lennon. Zijn zoons Sean en Julian Lennon. Kunnen zij tippen aan het werk van hun vaders. En hoe zit het met de zoons en dochters van McCartney ? Had Harrison kinderen ? Doen die wat in de muziek ? De zoon van Ringo, Zak genaamd is ook drummer.

Doe mee, geef je mening en zeg het voort.

Het standpunt van Muziekstudio:

De Beatles waren de vormgevers van de popmuziek zoals hij nu nog steeds bestaat. Twee gitaren, bas en drums, soms toetsen. Zang. Meerstemmig. Liedjes die opgebouwd zijn met couplet, refrein en een brug. Solopartijtje. Intro outro. Een liedje duurt gemiddeld 3 minuten (uitzonderingen bevestigen de regel). Ook het expirimenteren met exotische instrumenten (sitar etc.) deden zij als eerste. Zij durfden het aan om zomaar als begeleiding van een popliedje een strijkje te gebruiken (Elenor Rigby). Stel je eens voor dat je die plaat voor het eerst opzette tussen alles wat toen gangbaar was. Ook bijzonder is dat er nog steeds wekelijks "nieuws" is over iets wat met the Beatles te maken heeft. Dan is er weer een boek uit. Dan gaan allerlei bandjes ineens Beatlecovers spelen. Dan verschijnt er weer een documentaire (Lennon vs America). Dan verandert McCartney de sloten op zijn deur. Ik denk dat het altijd door blijft gaan. De muziek, de epigonen, het nieuws. Beatles 4 ever.

Volgende week verder.

Graag jullie reacties.

Lees ook:McCARTNEY IS NIET DOOD (deel 1)
Lees ook:BEATLES EN CIRQUE DU SOLEIL
Lees ook:JOHN LENNON’S IMAGINE DVD
Lees ook:McCARTNEY IS NIET DOOD (deel 13)
Lees ook:McCARTNEY IS NIET DOOD (deel 11)

8 reacties op “HOE GOED WAREN DE BEATLES EIGENLIJK ?

 1. Grard

  De zoon van Ringo is de drummer van Oasis. Grappig in dit geval is dat Oasis een Beatle revisited bandje is. Ook drumt Zak Starkey bij the Who. Welke drummer wil nu geen opvolger van de legendarische Keith Moon zijn. Een droom. Hij schijnt het ook nog aardig te kunnen. Beter dan zijn vader.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Arthur

  Het werk van The Beatles is m.i. in 3 perioden te verdelen. begin tot en met Help. Rubber Soul tot en met Sgt. Peppers en Witte album t/m Let it be. Van “deuntjes” tot belangrijke vernieuwende expirimentele pop tot terug naar de basis. In de laatste periode hoor je het latere solowerk al duidelijk. Eigenlijk zijn The Beatles al solo gegaan vanaf het witte album. Julia van Lennon had ook op Plastic Ono Band kunnen staan. Paul’s Abbey Road muziek loopt naadloos over in het solowerk van Paul. Harrison’s solotje in Something hoor je in al zijn latere solowerk nog duizend keer terug. Ringo, tja. Ringo is de drummer. Het hhogtepunt van The Beatles was dan ook de middelste periode. Rubber Soul, Revolver en Sgt. Pepper. Het werk van die periode is dan ook tijdloos en vormt voor heel veel hedendaagse popbandjes de bealngrijktste inspiratiebron.

    /   Beantwoorden  / 
 3. chong

  “De Beatles waren de vormgevers van de popmuziek zoals hij nu nog steeds bestaat. Twee gitaren, bas en drums, soms toetsen. Zang. Meerstemmig. Liedjes die opgebouwt zijn met couplet, refrein en een brug. Solopartijtje. Intro outro.”

  Voordat de beatles een album uitbrachten bestond popmuziek doorgaans niet uit 2 gitaren, bas en drum?
  En de liedjes hadden geen couplet, refrein en een brug (en 90% van de beatles liedjes hebben dat wel?)?

    /   Beantwoorden  / 
 4. chong

  Vergeten te zeggen: bedankt voor de naamsvermelding :)

    /   Beantwoorden  / 
 5. chong

  http://www.stevesbeatles.com ! :)
  interessante site met onder meer dingen die mensen gehoord hebben die niet kloppen aan de opname van alle beatles-songs.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Ben

  van Lennon solo vind ik Plastic Ono Band en Imagine aansluiten bij zijn Beatleswerk. De rest vind ik niet veel bijzonders. Van McCartney vind ik Band on the run, Venus and Mars en Flaming Pie op Beatlesniveau. De rest hoeft voor mij niet. Harrisons solowerk vind ik niet de moeite waard. Van Ringo vind ik “Ringo” met Im the greatest een hele leuke LP, vanwege alle supersterren van dat moment die een handje toesteken. Voor de rest is bij Ringo allemaal niks natuurlijk.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Toos

  Ik heb niet zo’n verstand van alles in de muziek, maar ik weet nog goed dat ik voor de Beatles was terwijl al mijn vriendinnen voor de Stones waren. Ik vond de muziek veel spannender dan die van de Stones. Als ik alles zo eens lees had ik dus toch gelijk. Mooi zo.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.